Klasa III chciałaby podzielić się przepisem na zakwas buraczany. Oprócz tego, ze jest po prostu pyszny, jest też bardzo zdrowy, wzmacnia krew i podnosi odporność-a tak nam jej trzeba jesienią!
1. 1kg buraków
2. ok.5 ząbków czosnku
3. 2 listki laurowe
4. 4 ziarna ziela angielskiego
5. 1 litr przegotowanej i ostudzone wody
6. 1 płaska łyżka soli kuchennej
7. pietka chleba(wyjąć po jednym dniu)
Sposób przygotowania:
Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Zalać wodą z solą. Dodać resztę składników. Odstawić na 5-7dni. Przykryć nakrętką lub ściereczką lnianą. Codziennie wstrząsać słojem. Pięknie wybarwiony sok zlać do butelek i wstawić do lodówki. Pić po pół szklanki na dzień. Buraczki też można zużyć np.do sałatek.
więcej zdjęć w galerii, zapraszamy!!!
https://psplazek.pl/galeria/rok-szkolny-2021-22/g,zakwas-buraczany-klasy-iii